Σπιτικό ψωμί και ψωμάκια

Για 2 κιλά ψωμί θα χρειαστούμε:
1 κυβάκι μαγιά νωπή
5 φλιτζ. αλεύρι
3 φλιτζ. νερό
λίγο αλάτι
Ετοιμάζουμε πρώτα το προζύμι με 1 φλιτζ. από τα 3 νερό και 1 από τα 5 αλεύρι, ζεσταίνουμε λίγο το νερό, το βάζουμε σε μια λεκανίτσα και λιώνουμε μέσα την μαγιά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει ένας λείος χυλός. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για μισή ώρα περίπου να φουσκώσει. Σε μια μεγαλύτερη λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι (4 φλιτζ.), το νερό(2 φλιτζ.) και το αλάτι (περίπου 2 κουταλιές) ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε και το προζύμι (αφού έχει φουσκώσει). Ζυμώνουμε πολύ καλά ώσπου να γίνει μια ζύμη αφράτη που ξεκολλάει από τα χέρια, προσθέτουμε αλεύρι αν χρειαστεί. Σκεπάζουμε και αφήνουμε πάλι να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες. Αφού φουσκώσει καλά η ζύμη μας, αλευρώνουμε τα χέρια μας και τον πάγκο και πλάθουμε 2 ψωμιά αφού πρώτα ζυγίσουμε την ζύμη , να είναι το καθένα 900 - 1000γρ. (μπορεί η ζύμη να μας βγει λιγότερη ή περισσότερη, είναι ανάλογα τη φλιτζάνι θα χρησιμοποιήσουμε) τοποθετούμε σε στενόμακρες φόρμες και αφήνουμε να φουσκώσουν. Για ψωμάκια ζυγίζουμε 130 - 150γρ ζύμης και πλάθουμε στρόγγυλα ή στενόμακρα, τοποθετούμε σε ταψί και αφού φουσκώσουν τα ψεκάζομαι με λίγο νερό από πάνω και ψήνουμε στους 180 για 40-50 λεπτά, το ίδιο και για τα ψωμιά.




Σχόλια