Γεμιστοί κουραμπιέδες (νηστίσιμοι)

Υλικά

1 κιλό αλεύρι
2 φλιτζ. σπορέλαιο
1 φλιτζ. ρετσίνα
2 κουταλάκια μπέκιν πάουντερ
1 βανίλια
1 φλιτζ. καρύδια ή αμύγδαλα χοντροκομμένα
1 φλιτζ. μαρμελάδα ή γλυκό τριαντάφυλλο
άχνη και ροδόνερο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το μπέκιν, την βανίλια, το λάδι και την ρετσίνα και ανακατεύουμε να ενωθούν, δεν θέλει ζύμωμα, ένα καλό ανακάτεμα να ενωθούν όλα τα υλικά μας. Αφήνουμε μισή ωρίτσα να ξεκουραστεί η ζύμη μας σε δροσερό μέρος για να πλάθεται ποιο εύκολα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαρμελάδα με τα καρύδια, αν είναι πολύ πηχτή η μαρμελάδα και γίνει σφιχτή η γέμιση αραιώνουμε με λίγο κονιάκ.
Πέρνουμε λίγη ζύμη, κάνουμε μπαλάκι και ανοίγουμε στην παλάμη μας στρόγγυλη πιτούλα, βάζουμε λίγη γέμιση στην μέση και κλείνουμε καλά, τα τοποθετούμε στο ταψί με το κλείσιμο προς τα κάτω.Τα φτιάχνουμε όσο πιο μικρά μπορούμε.
Ψήνουμε στους 180 για 20 λεπτά, δεν θέλουν πολύ ψήσιμο γιατί σφίγγουν, γίνονται περίπου 50 κομμάτια.
Όσο είναι ζεστά ψεκάζουμε με το ροδόνερο και πασπαλίζουμε με την άχνη.
(δοκιμάστε τη γέμιση με γλυκό τριαντάφυλλο και καβουρδισμένα αμύγδαλα)



Σχόλια