Κουραμπιέδες με αμύγδαλο ή χωρίς

Υλικά
500γρ.  βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κουταλιές άχνη
1 φλιτζανάκι κονιάκ ή νερό
1 κουταλάκι σόδα
400γρ. αμύγδαλα ψημένα αν θέλουμε
600γρ. αλεύρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρολίτσα λιώνουμε το βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια, δεν το αφήνουμε να βράσει, το αδειάζουμε σε μια λεκανίτσα και το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά περίπου. Λιώνουμε τη σόδα στο κονιάκ ή στο νερό και το προσθέτουμε στο βούτυρο μαζί με την άχνη και το αλεύρι, δεν προσθέτουμε όλο το αλεύρι κρατάμε λίγο για το τέλος, μπορεί να μην το βάλουμε όλο. Ζυμώνουμε πολύ καλά ώσπου να έχουμε μια απαλή και ομοιόμορφη ζύμη, δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή και πρέπει να κολλάει λίγο στα χέρια, αν κολλάει πολύ βάλτε τη για λίγο στο ψυγείο. Τα αμύγδαλα τα προσθέτουμε στο τέλος λίγο πριν τα πλάσουμε. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και ψήνουμε στους 180 ώσπου να ροδίσουν. Πασπαλίζουμε με την άχνη αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο.
(το μυστικό για να παραμείνουν τα αμύγδαλα τραγανά και να πάρει ο κουραμπιές τέλεια γεύση, είναι να τα καραμελώσουμε ελαφρώς σε μια κατσαρολίτσα με 2 κουταλιές ζάχαρη)

Σχόλια