Σταφιδόψωμα (νηστίσιμα)

Υλικά

3 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι σταφίδες
1/2   >>       ζάχαρη
1 και 1/3 φλιτζάνια νερό ζεστό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές λάδι
4 κουταλιές μαργαρίνη λιωμένη
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
2 βανίλιες

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το κονιάκ στις σταφίδες μας και τις αφήνουμε στην άκρη να μαλακώσουν (μπορούμε αντί για κονιάκ να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε ποτό της αρεσκείας μας). Λιώνουμε την μαργαρίνη και την αφήνουμε επίσης στην άκρη ώσπου να κάνουμε την ζύμη μας. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε την μαγιά με το νερό (προσοχή μην είναι καυτό το νερό γιατί θα μας ψηθεί η μαγιά) και έπειτα προσθέτουμε την ζάχαρη, το λάδι, την σόδα, το αλάτι και το αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά μας, η ζύμη μας θα είναι αρκετά κολλώδες, προσθέτουμε την λιωμένη μαργαρίνη και συνεχίζουμε το ζύμωμα ώσπου να απορροφηθεί όλη η μαργαρίνη, λογικά τώρα η ζύμη μας θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακή χωρίς όμως να κολλάει στα χέρια, αν δεν είναι έτσι προσθέτουμε λίγο αλεύρι μέχρι να πετύχουμε την τέλεια ζύμη και στο τέλος προσθέτουμε της σταφίδες με ένα ακόμα ελαφρύ ζύμωμα (προσοχή μην ξεχάσουμε της σταφίδες και κάνουμε σταφιδόψωμα χωρίς σταφίδες).
Σκεπάζουμε καλά την ζύμη μας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Ζυγίζουμε και πλάθουμε στρόγγυλα σταφιδόψωμα των 150γρ. και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα ή έχουμε λαδώσει πολλή καλά.
(με το ζύγισμα πετυχαίνουμε ομοιόμορφο ψήσιμο, γιαυτό καλά είναι να ζυγίζουμε πάντα με ακρίβεια)
Θα μας γίνουν περίπου 10 κομμάτια. Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με λίγο νερό και ρίχνουμε απο πάνω λίγη ζάχαρη, κατά προτίμηση καστανή, θα δώσει εκτός απο γεύση και ωραίο χρώμα στα σταφιδόψωμα μας. Αφήνουμε μισή ωρίτσα περίπου στο ταψί να ξεκουραστούν και ψήνουμε στους 180 μέχρι να ροδίσουν.


Η συνταγή όπως έχει είναι νηστίσιμη, αν δεν τα θέλετε νηστίσιμα μπορείτε να βάλετε αντί για μαργαρίνη βούτυρο που θα δώσει άλλο άρωμα και γεύση και αντί για νερό απο πάνω απο τα σταφιδόψωμα μπορείτε να αλείψετε αυγό χτυπημένο με λίγη ζάχαρη για να γίνουν πιο ροδαλά.
Καλή επιτυχία και αν σας αρέσουν την επόμενη φορά φτιάξτε διπλή δόση.

Σχόλια