Βασιλόπιτα

Υλικά για την ζύμη

25γρ. νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή
1 φλιτζ. ζεστό γάλα
2 αυγά
1/3 φλιτζ. βούτυρο λιωμένο
1/2 φλιτζ. ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
4 και 1/2 φλιτζ. αλεύρι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Γέμιση

1/2 φλιτζ. ζάχαρη καστανή
3 κουταλιές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 κουταλάκια κανέλα

Γλάσο 

250γρ. τυρί κρέμα
4 κουταλιές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζ. άχνη
1 βανίλια

Εκτέλεση 

Ζεσταίνουμε το γάλα, το ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα και λιώνουμε την μαγιά, προσέχουμε μην είναι καυτό και χαλάσουμε την μαγιά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε την ζάχαρη, το βούτυρο (προσέχουμε μην είναι καυτό),το αλάτι τα αυγά και τέλος σιγά σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε να ενωθούν όλα τα υλικά μας και έπειτα σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος την ζύμη μας να φουσκώσει, μία με μιάμιση ώρα περίπου ώσπου να διπλασιαστεί.
Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μας αλευρώνουμε ελαφρός τον πάγκο μας και ανοίγουμε ένα στενόμακρο φύλλο 60εκ. μάκρος, 20εκ. φάρδος και 1/2 εκ. πάχος. Αλοίφουμε με το βούτυρο, πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη, ρίχνουμε την κανέλα και τυλίγουμε ρολό, όσο πιο ομοιόμορφο μπορούμε (να μην είναι αλλού χοντρό και αλλού λεπτό) , έπειτα σχηματίζουμε κουλούρα βουτυρώνουμε απο πάνω και τοποθετούμε στο ταψί το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Ώσπου να φουσκώσει ετοιμάζουμε το γλάσο μας. Στο μίξερ χτυπάμε το τυρί κρέμα, την άχνη, τη βανίλια και το βούτυρο πολύ καλά ώσπου να αφρατέψει και να γίνει λεία χωρίς σβόλους.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και ψήνουμε την βασιλόπιτα μας για 40 με 45 λεπτά να ροδίσει.
Γλασάρουμε την βασιλόπιτα μας (χωρίς να την βγάλουμε από το ταψί) όσο είναι ζεστή, να ποτίσει και να καλύψει όλες τις πτυχές της κουλούρας μας. Στολίστε όπως θέλετε παίξτε με την φαντασία σας.







Σχόλια