Κεράσι γλυκό του κουταλιού

Υλικά

2,5 κιλά κεράσια (ζυγισμένα με τα κουκούτσια) 
1,5 κιλό ζάχαρη
5 λεμόνια 
1/2 κούπα νερό
 2 βανίλιες

Εκτέλεση

Διαλέγουμε χοντρά, όχι πολύ ώριμα κεράσια και μερικά μαύρα για να δώσουν ωραίο χρώμα στο γλυκό μας. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα κεράσια μας, τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό ίσα ίσα να τα σκεπάζει. Στύβουμε τα λεμόνια μας (θέλουμε μισή κούπα περίπου χυμό) και προσθέτουμε τον χυμό στα κεράσια με το νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1,5 με 2 ώρες το πολύ να σφίξουν τα κερασάκια μας για να γίνουν τραγανά (προσοχή αν τα αφήσουμε παραπάνω ώρα θα μας ανοίξουν). Στη συνέχεια τα βγάζουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά.
Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, καθόμαστε κάπου αναπαυτικά παίρνουμε δυο λεκανίτσες μια μπροστά και μια δίπλα μας, πετσετούλα, γαντάκια κατά προτίμηση, και ξεκινάμε να βγάλουμε τα κουκούτσια. Με μια φουρκέτα ή το ειδικό εργαλείο για τα κουκούτσια (προτιμήστε την φουρκέτα) βγάζουμε τα κουκούτσια με προσοχή και τα μαζεύουμε στην λεκάνη που έχουμε μπροστά μας μαζί με το ζουμί που βγάζουν τα κεράσια (το οποίο θα το χρειαστούμε αργότερα γιαυτό φροντίζουμε να είναι καθαρό) και στην λεκάνη δίπλα μας τοποθετούμε τα καθαρισμένα κερασάκια μας. Αφού τελειώσουμε στραγγίζουμε το ζουμί που έχει μαζευτεί στην λεκάνη με τα κουκούτσια και το προσθέτουμε στα κεράσια μαζί με την ζάχαρη και την 1/5 κούπα νερό. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες. Σε 12 ώρες τα κεράσια μας θα έχουν βγάλει όλα σχεδόν τα ζουμιά τους και έτσι θα γίνει πολύ ποιο εύκολα το βράσιμο. Τώρα τοποθετούμε σε μια άνετη μεγάλη κατσαρόλα (γιατί φουσκώνουν πολύ κατά το βράσιμο) και βάζουμε σε δυνατή φωτιά ώσπου να αρχίσει να βράζει, έπειτα χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Στο διάστημα αυτό με ένα κουτάλι καθαρίζουμε όσο μπορούμε τον αφρό από πάνω, δεν ανακατεύουμε κουνάμε ελαφρώς κυκλικά την κατσαρόλα. Στα 15 λεπτά αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε για 12 ώρες. Αφού έχουν περάσει οι ώρες ρίχνουμε τις βανίλιες και ξαναβράζουμε το γλυκό μας με τον ίδιο τρόπο για άλλα 15 με 20 λεπτά περίπου να δέσει το σιρόπι μας, μετράμε τον χρόνο από την στιγμή που αρχίζει να βράζει και χαμηλώνουμε την φωτιά.  Βράζουμε πάντα χωρίς καπάκι δεν θέλουμε να πέσουν υδρατμοί μες στο γλυκό μας.


Σχόλια