Σφολιάτα για πίτα (μπορεί να ακούγετε δύσκολο αλλά είναι απλό)

Υλικά
500γρ. αλεύρι
250 με 300ml νερό
1 κουταλάκι αλάτι
250γρ. μαργαρίνη

Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση, ρίχνουμε το αλάτι, το νερό και ζυμώνουμε ώσπου να ξεκολλάει από τα χέρια μας (θέλουμε η ζύμη μας να μην είναι πολύ σκληρή). Αλευρώνουμε τον πάγκο, χωρίζουμε την ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη τα οποία πασπαλίζουμε με αλεύρι και πλάθουμε μπαλάκια. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε την μαργαρίνη ανακατεύοντας, δεν θέλουμε να μας ψηθεί. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο αλευρώνοντας συνέχεια μην μας κολλήσει στον πάγκο, ανοίγουμε όσο ποιο λεπτό και ομοιόμορφο φύλλο μπορούμε, δεν πειράζει να μας ανοίξει και καμιά τρυπούλα ούτε που θα φαίνεται. Με ένα πινέλο αλείφουμε το φύλλο με μαργαρίνη και διπλώνουμε με τέτοιο τρόπο που στο τέλος το φύλλο μας να είναι ένα μικρό τετράγωνο, προσέχουμε κάθε επιφάνεια που διπλώνουμε να έχει μαργαρίνη. Κάνουμε την ίδια διαδικασία τέσσερις φορές.  Έπειτα τυλίγουμε το καθένα ξεχωριστά με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για δυο, τρεις ώρες. Το ιδανικό για μένα είναι να κάνουμε τις σφολιάτες μας από το βράδυ να μείνουν όλη νύχτα στο ψυγείο και το πρωί να κάνουμε την πίτα μας. Αφού έχουν μείνει στο ψυγείο και έχουν σφίξει οι σφολιάτες μας είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την πίτα μας. Για πρώτη φορά καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα σχετικά μικρό ταψί και στρόγγυλο. Λαδώνουμε το ταψί μας, ανοίγουμε την πρώτη σφολιάτα μεγαλύτερη και την βάζουμε στο ταψί έτσι ώστε να προεξέχει γύρω γύρω όσο το δυνατό ομοιόμορφα για να κάνουμε στο τέλος τον λεγόμενο "κόθαρο", λαδώνουμε ελαφρώς , δεν θέλουμε να μας γίνει λαδερή η πίτα μας και ετοιμάζουμε την επόμενη σφολιάτα περίπου ίση με το ταψί και την τοποθετούμε από πάνω. Σε αυτό το σημείο βάζουμε τη γέμιση η οποία μπορεί να είναι ότι θέλουμε αυτοσχεδιάζουμε (σε άλλη συνταγή θα πούμε τα μυστικά για τη γέμιση). Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με τις άλλες δυο σφολιάτες, ανοίγουμε, στρώνουμε πάνω από την γέμιση , λαδώνουμε, στρώνουμε από πάνω το τελευταίο, λαδώνουμε. Χαράζουμε τα κομμάτια μας από πάνω με ένα μαχαίρι, αν είναι στρόγγυλο το ταψί μας σε τρίγωνα όπως την πίτσα , αν είναι τετράγωνο σε τετράγωνα ή ρόμβους και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά εξαρτάτε από την κουζίνα.
Στην επιτυχία της σφολιάτας μας και συνεπώς και της πίτας μας, σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε καθώς και η μαργαρίνη. Το αλεύρι δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρό και η μαργαρίνη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλής περιεκτικότητας σε νερό.












Σχόλια